maanantai 25. marraskuuta 2013

Lottovoittoa odotellessa

Vähänpä tiesin -blogin Anu kirjoitti, mitä tekisi, jos saisi paljon rahaa, vaikkapa lottovoiton.

Lottovoitto on sellainen juttu, josta varmaan jokainen suomalainen jossain vaiheessa haaveilee. Miettii, mitä sitten tekisi. Lopettaisiko työt? Reissaisi maapallon ympäri? Muuttaisi talveksi etelän lämpöön? Ostaisi kartanon?

Minä maksaisin ensin pois asunto- ja opintolainan. Tällä hetkellä meillä ei ole tarvetta isompaan asuntoon, joten varmaan tyytyisimme asumaan nykyisessä. Jakaisin summan X vanhemmilleni ja sisaruksilleni. Lähtisin talvella kuukaudeksi etelään. Ostaisin hybridi- tai sähköauton, ja luopuisin nykyisestä ympäristörikoksestamme. Jos voittaisin yli miljoona euroa, sijoittaisin osan pesämunaksi lapsillemme (asuntoihin todennäköisesti), ja perustaisin lopuilla rahoilla säätiön. Säätiön varoista jaettaisiin apurahoja nuorille tutkijoille luonnontieteiden saralla. Lisäksi jaettaisiin vuosittain tietty osuus säätiön tuotosta ilmaston- ja Itämeren suojeluun.

Olen siis idealisti, mitä tulee rahan käyttöön. Todellisuus, se voisi olla kovin toisen näköinen. En ole hirveän pihi, tai tarkka rahoistani. Useimmiten tilini saldo on lähellä nollaa palkkapäivän tullessa. Toki tulotkaan eivät ole aivan suomalaisten mediaanitulon verran, vaan vähän alle. En kuitenkaan koe huolta taloudellisesta tilanteestani. Olen vakituisessa kokopäivätyössä sektorilla, jossa yt-neuvottelujen pelko ei jatkuvasti leiju ilmassa. Lisärahalla saisin varmasti jonkin verran lisää turvallisuutta ja mukavuutta elämääni, mutta en niin paljoa, että kokisin sen tekevän minut onnellisemmaksi kuin nyt.

Luin toissa viikolla lehtijutun Niklas Herlinistä, ja totesin, että raha ei tee onnelliseksi. Elämä voi kohdella kaltoin, vaikka pankkitilillä (tai rahastoissa tai osakkeissa, tuskinpa Herlinien omaisuus tavallisella käyttötilillä makaa...) olisi lähes yhdeksännumeroinen summa. Jutusta tuli kuva miehestä, jolle raha ei kuitenkaan ole taannut sellaista vapautta kuin voisi kuvitella.

Mietin, haluaisinko oikeasti olla miljonääri? Raha tuo mukanaan vastuuta, kaipaanko todella sellaista? Ahdistuisinko romahtavista pörssikursseista, asuntojen arvon laskusta? Murehtisinko hiipuvaa perintöä? Entäpä se vastuullisuus? Mistä tietäisin, mihin sijoittaa rahani? Eettiset pörssiyhtiöt, onko niitä?

Silti, lottovoitosta on kiva haaveilla. Ja välillä ruksia ne seitsemän numeroa kuponkiin (tai nettipeliin) ja jännittää lauantai-iltana tv:n ääressä. Mitä jos...?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Creative Commons -lisenssi
Tämän teos teoksen käyttöoikeutta koskee Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen 3.0 Muokkaamaton -lisenssi.