tiistai 19. marraskuuta 2013

Satu lääketieteestä

Olipa kerran ihan tavallinen perhe. Perheessä oli kaksi lasta. Esikoisen ollessa vauva, vanhemmat luottivat neuvolaan, ja ottivat kaikki tarjotut rokotteen. Kun esikoinen täytti 1,5 vuotta, hän sai myös tuhkarokkoa, vihurirokkoa ja sikotautia vastaan tarkoitetun MPR-rokotteen. Esikoiselle nousi rokotteesta kova kuume, ja hän oli monta päivää kovin kipeä. Huolestunut äiti googlasi rokotteen, ja törmäsi moneen sivuun, jossa kerrottiin MPR-rokotteen mahdollisesta yhteydestä autismiin. Huolestunut äiti huolestui entisestään. Hän päätti, että lapsi ei enää saisi MPR-rokotetta. Syntyi toinen lapsi, eikä häntäkään rokotettu MPR-rokotteella.

Useat muut vanhemmat olivat päätyneet samaan ratkaisuun. Rokotekattavuus laski, ja eräänä päivänä perheen kuopus sairastui. Aluksi hänellä oli nuhaa, punoittavat silmät ja korkea kuume. Korvien seudulle ilmestyi kuitenkin punaista ihottumaa, joka levisi koko kehoon. Lääkärissä todettiin tuhkarokko. Siihen ei ole lääkettä, joten perheen oli vain odotettava lapsen parantumista. Sen aikana lääkärit suostuttelivat vanhemmat esikoisen rokottamiseen, koska tauti on ikävä pienellä lapsella, ja saattaa aiheuttaa vakavia jälkitauteja, kuten keuhko- tai aivokuumetta. Perheen kuopus sai onneksi vain välikorvantulehduksen ja toipui täysin. Sen pituinen se.

Tämä tarina ei ole tosi, mutta se voisi olla. Paikoitellen Euroopassa, ja myös Suomessa, on MPR-rokotteen kattavuus väestössä laskenut alle 97 %:n, mikä tarkoittaa sitä, että tuhkarokkoepidemian puhkeaminen on mahdollista. Paikallisia epidemioita on ollut ympäri Eurooppaa, mm. Walesin Swansean alueella vuonna 2012.

Viimeisen kuukauden aikana somessa, ja jopa valtamedian piirissä on vellonut keskustelu rokotteista ja niiden turvallisuudesta. Vaikka ystäväpiiriini kuuluu onneksi enimmäkseen valveutuneita ihmisiä, on minun FB:n uutisvirtaan pompsahdellut milloin magneettimedian, milloin rokoteinfon "uutisia" influenssa- tai HPV-rokotteiden vaaroista. Sekä Paholaisen Asianajaja- että Nörttitytöt-blogeissa on hyvät kirjoitukset aiheesta, joten en sen tarkemmin paneudu rokotekriittisyyteen (joka kuulostaa mielestäni vähän samalta kuin maahanmuuttokriittisyys: en minä rokotteita/maahanmuuttajia mitenkään vastusta, mutta...). Sanonpahan vain, että näin luonnontieteilijänä mikään ei vituta niin paljon kuin tieteen kaapuun verhoiltu pseudotiede tai huuhaa, joka saadaan maksullisia Open Access-julkaisuja käyttämällä kuulostamaan viralliselta - ja lisäksi tarjoiltua nätissä paketissa kaiken kansan saataville.

Kävimme viime viikon tiistaina hakemassa lapsille influenssarokotteet. Esikoinen sai myös Twinrix-rokotteen, eli suojan A- ja B-hepatiittia vastaan. Molemmat lapset ovat osallistuneet myös rokotetutkimukseen: esikoinen pneumokokkirokotetta tutkineeseen FinIP-tutkimukseen, ja kuopus kuutosrokotetutkimukseen, jossa kuopus sai B-hepatiittirokotteen tavanomaisen viitosrokotteen joukossa. Lisäksi molemmat lapset ovat saaneet vesirokkorokotteen. Minä en lapsena sairastanut vesirokkoa kunnollisena, eikä minulta verikokeessa löydetty vasta-aineita. Esikoinen rokotettiin, kun minä odotin kuopusta (vesirokko on fetotoksinen eli sikiölle vaarallinen), ja kuopus sai vesirokkorokotteen tutkimuksessa. Minäkin kävin piikillä, kun olin lopettanut kuopuksen imetyksen.

Viime vuonna sairastimme koko perhe influenssan, vaikka lapset oli rokotettu. Tiedän siis omasta kokemuksesta, että rokote ei suinkaan tarjoa 100 %:n suojaa. Silti, otimme piikit tänäkin vuonna, ja toivomme, että vältymme ainakin taudin rajuimmilta muodoilta tulevana talvena.

12 kommenttia:

  1. JEAH. Olen niin samoilla linjoilla. Mun tytär saa taatusti HPV-rokotteen isompana, se on niin paljon parempi vaihtoehto kuin kohdunkaulan syöpä. MPR:n otin itselleni tehosteena imetysaikana, koska oltiin lähdössä Englantiin, eikä vauvaa voinut vielä rokottaa - mutta vauvakin sai MPR-piikin heti, kun mahdollista, toisen reissun takia.

    En ymmärrä rokotekielteisyyttä. Kai jengiltä on mennyt jotenkin ohi korvien, että aivokalvontulehdus on esimerkiksi todella vittumainen tauti. Sellainen, josta ei välttämättä toivu, vaikka henkiin jäisikin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en ymmärrä foliohattuilua muutenkaan. Ajatus siitä, että esimerkiksi lääkeyhtiöt haluaisivat sairastuttaa tai jopa tappaa ihmisiä on täysin absurdi! Eihän mikään kapitalistisessa maailmassa toimiva firma halua asiakkaitaan tappaa? Mikä businesslogiikka siinä olisi taustalla? Sitten kun vielä miettii rokotteiden tai lääkkeiden kehittämisen kustannuksia, voi vaan todeta, että on oikeasti ihme, että meillä ylipäätään on lääkkeitä/rokotteita. Ja kiittää onneaan siitä, että me asutaan täällä lintukodossa, jossa ei esiinny esim. malariaa. Tosin horkkahyttysethän ovat palanneet Suomeen, joten eiköhän ilmastonmuutos pidä malariankin palaamisesta huolen...

      Poista
  2. Samoilla linjoilla täälläkin!

    En muuten olisi varmaan kommentoinut, mutta ihan pako kiittää! Neuvolassa olisi ollut 15.pvä rokotepäivä ja minä unohdin. Nyt olen iltaisin aina miettinyt, että aamulla PITÄÄ tsekata se yleinen rokotuspäivä, jos sinne vaikka ehdittäisiin(muistettaisiin). Ilman tätä sun tekstiä olisi siis jäänyt huomaamatta, että se yleinen rokotuspäivä on huomenna!
    Kiitos siis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kestä! :) Meillä on sopivasti lapset syntyneet loppuvuodesta, joten nää ylimääräiset rokotukset on aina saatu jouhevasti sovittua normaalin neuvolakäynnin yhteyteen.

      Poista
  3. Lähdetään siitä, etä alunperin rokote sana on tarkoittanut marjaa:http://en.wikipedia.org/wiki/Vaccinium


    Luonnosta saamme siis parhaat "rokotteet": ei enemmän tai vähemmän myrkyllisistä ruiskuista.


    Ota rokote tai älä ota - minua ei juuri edes kiinnosta. Tämän artikkelin tarkoitus onkin ainoastaan tuoda esille asian toinen puoli koska mielestäni julkisuudessa rokotteista ei puhuta objektiivisesti enkä tähän myöskään itse pyri vaan tarkoituksellisesti esitän asian varjopuolen.


    Olisi suotavaa jos viranomaisemme siis pystyisivät käsittelemään asian kaikkia puolia, ettei tapahtuisi tällaista kahtiajakoa tämän(kin) asian kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. https://www.facebook.com/notes/henri-markku-mikael-lentonen/rokotteiden-toinen-puoli/551627928258681

      Poista
  4. Meillä ollaan kans erittäin rokotemyönteisiä eli ollaan otettu kaikki rokotteet, mitkä ovat yleisessä rokotusohjelmassa ja vähän päällekin. Olen työskennellyt rokotetutkimuksessa ja tälläkin hetkellä olen töissä tutkimuksessa, jossa tavoitteena on kehittää rokote. Tiedän toki, että rokotteissa on aina myös riskinsä, mutta verrattuna saatuun hyötyyn, riskit ovat kuitenkin pieniä ja vakavammat komplikaatiot harvinaisia.

    VastaaPoista
  5. Tiesittekö että ilmaston muutoskin on huuhaata. Ilmasto on kylmenemässä. Heh

    VastaaPoista
  6. Mä en myöskään ymmärrä rokotuskielteisyyttä. Kaikissa lääkkeissä on varjopuolensa, sehän nyt on selvä, mutta musta on ihan kiva, ettei tarvitse pelätä sairastuvansa vaikka kurkkumätään. Esikoinen ehti jo sairastaa vesirokon ja infuenssarokotukset me skippaamme. Perus rokotusohjelmassa kyllä ollaan. Ja tästä tulikin mieleeni, että pitää tarkistaa, millä tolalla kaikki omat rokotukset on..

    VastaaPoista
  7. Ah. Mä oon viime päivät käynyt kierroksilla kun eräällä nimeltämainitsemattomalla lapsiaiheisella foorumilla rokotusvastustajat raivoavat, kuinka rokotteet on ahneiden lääkeyhtiöiden salaliitto ja kukaan terveydenhoitoalan koulutuksen saanut, saati muut maallikot, ei osaa ajatella omilla aivoillaan. Nämä foliohatut, pardon my French, eivät vaan ole kovin tehokkaita tutkimuksia esittäneet ja esim. HPV-rokotteen suhteen (jota en itse ottaisi nuorena naisena, mutta tämä on henkilökohtainen valinta eikä perustu varsinaisesti rokotteen turvallisuuteen) on ihanaa kun kymmenien tuhansien seurantaryhmässä rokotteen vaikutuksiksi lasketaan suunnilleen kaikki auto-onnettomuudessa tapahtuvista kuolemista kissanpuremiin. Tilastollinen todennäköisyys sille, että noin isossa ryhmässä esiintyy (selittämätöntäkin) lapsettomuutta on varsin korkea, mutta mikäs siinä, rokotteen piikkiin.

    Olen asunut ja työskennellyt (kehitys)maissa missä rokotesuoja oli olematon ja se näkyi turhina kuolemina, vakavina sairastumisina (joiden hoitamiseen monella perheellä ei ollut varaa) ja vammautumisina. Että melkoinen salaliitto meillä täällä länsimaissa.

    (Ja sinänsä kahtiajako on väistämätön, kun tässä asiassa joko rokotat tai et. Me on jätetty influenssa- ja muut kausirokotteet välistä, ja lapset eivät osallistu rokotetutkimuksiin, mutta rokotusohjelmaa noudatetaan orjallisesti. Me aivopestyt).

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Creative Commons -lisenssi
Tämän teos teoksen käyttöoikeutta koskee Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen 3.0 Muokkaamaton -lisenssi.