maanantai 30. syyskuuta 2013

Muurahaispesän sohaisu

Saatan tällä postauksella sohata muurahaispesää. Tämä uutinen sai kuitenkin vetämään aamukahvit väärään kurkkuun tänä aamuna: "Kansanedustaja varoittaa rokotteesta: "Haitat saattavat olla moninkertaiset.""

Laila Koskela (ps.) on lukenut uutisista, että HPV-rokote (Cervarix) on aiheuttanut monia sairastumisia ja vammautumisia. Lisäksi Koskela väittää, ettei rokotteen haittavaikutuksia ole seurattu systemaattisesti.

Tässä uutisessa on kaksi äärimmäisen ärsyttävää asiaa. Ensinnäkin, uutisen sisältö, joka on tietoarvoltaan yhtä heikkoa kuin lause "hauki on kala". Ei, korjaan, se on tietoarvoltaan vielä heikompaa, koska siinä missä lause "hauki on kala" on totta, ei Koskelan lausunnossa oikeastaan juuri mikään ole totta.

Kaikilla rokotteilla on haittavaikutuksia. Yleisimmät näistä ovat paikallisoireita tai lieviä kuume- ja kiputiloja, jotka menevät ohi parissa vuorokaudessa. Lähde: THL Vakavat haittaoireet, esim. tietyntyyppiset autoimmuunisairaudet, ovat erittäin harvinaisia, mutta kyllä, rokotteistakin sairastuu ja vammautuu useita ihmisiä vuosittain. Yksilötasolla tämä on erittäin valitettavaa ja surullista. Kuitenkin, yleisellä tasolla rokotteilla on enemmän hyödyllisiä vaikutuksia niin ihmisten terveyteen kuin terveydenhuollon resurssien jakamiseen liittyen kuin hattoja. Useampi ihminen kuitenkin sairastuu ja vammautuu edelleen sellaisten sairausten, johon on jo rokote, seurauksena. Hyvänä esimerkkinä hinkuyskä, johon sairastuu maailmassa edelleen 50 000 000 ihmistä, ja johon kuolee 300 000. Lähde: Wikipedia

Googlasin huvikseni Cervarixin ja toisen maailmalla hyväksytyn HPV-rokotteen Gardasilin haittavaikutuksia. Esiin nousi mm. tällaisia äärimmäisen luotettavalta vaikuttavia internetlähteitä: Verkkomedia, Magneettimedia ja Rokotusinfo. Ulkomaisilta sivustoilta (mm. aiemmin luotettavana pitämäni Guardianin nettisivuilta) löytyi raflaavia otsikoita rokotteen aiheuttamista kuolemantapauksista, jotka kuitenkin myöhemmin osoittautuivat perättömiksi, ts. rokotteen saanut ihminen kuoli jostain myystä syystä johtuen kuin rokotteesta. Sen sijaan PubMedistä tai Web of Sciencesta en löytänyt yksittäisiä haittaraportteja laajempia selvityksiä rokotteiden haitoista. Ja kuten aiemmin totesin, kaikilla rokotteilla on harvinaisia, vakavia sivuoireita. Myös elämällä on harvinaisia vakavia sivuoireita.

Rokotteiden vastustajissa hämmästyttää minua aina yksisilmäisyys. Lääkäreitä ja lääketeollisuutta pidetään hirviöinä, joiden ainoa tarkoitus on sokeasti tuottaa rahaa. Mutta haitallisten lääkkeiden tuominen markkinoille, se se vasta kannattamatonta bisnestä on! Tästä löytyy esimerkkejä ihan lähihistoriasta. Koskelan mukaan ko. rokotetteen haittavaikutteita ei ole systemaattisesti tutkittu. Kansanedustaja ei näköjään ole osallistunut tai lukenut yhtään oikeaa rokotetutkimusta.

Toinen äärimmäisen ärsyttävä puoli Demari-lehden uutisessa oli se, että se oli tehty. Laiskaa journalismia on julkaista jonkun kansanedustajan aivopieru, eikä selvittää asian taustoja juuri lainkaan. Mistä uutisista Koskela puhuu, mikä on näiden uutislähteiden luotettavuus, ja mikä on Koskelan itsensä pätevyys arvioida niinkin isoa ja merkittävää asiaa kuin rokotteiden haittavaikutusten tutkimus? Näihin kysymyksiin kun olisi uutisessa vastattu, tämäkin blogikirjoitus olisi jäänyt tekemättä.


2 kommenttia:

  1. Ah hyvä kun jaksoit provosoitua. Mä olen jotenkin menettänyt uskoni koko homman suhteen jo esikoisen aikana kauan sitten. En vaan jaksa käsittää että miten ihmiset on niin tyhmiä että kuvittelevat ettäkö siihen rokottamiseenkin ei liittyisi jotain riskejä. Tietysti liittyy. Hitto buranan syömiseenkin liittyy riskejä! Ei riskitöntä ole olemassakaan. Olisihan se toki ihan mahtavaa jos keksittäisiin sellainen coktail joka rokotuksena sopii kaikille, ilman yhtään mitään sivu- tai haittavaikutuksia. Mutta koska koko rokottaminen perustuu massaimmuniteettiin niin valitettavasti nyt on mentävä näillä mitä on.

    VastaaPoista
  2. Piti vielä lisätä, että monien rokotteiden harvinaisena haittavaikutuksena mainittu Guillain-Barré-oireyhtymän voi saada myös oikeastaan minkä tahansa virus- tai bakteeri-infektion jälkitautina. Halvausoireet ovat ikävät ja joskus jopa kohtalokkaat, mutta onneksi 90 %:a sairastuneista toipuu täysin. Myös minäkin, joka sairastin ko. oireyhtymän, toiselta nimitykseltään akuutin polyradikuliitin, 4-vuotiaana korvatulehduksen jälkitautina.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Creative Commons -lisenssi
Tämän teos teoksen käyttöoikeutta koskee Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen 3.0 Muokkaamaton -lisenssi.