tiistai 24. syyskuuta 2013

A, B, C, D ja muut flunssan ehkäisyn aakkoset

Kaikkihan tietävät, että terveelliset elämäntavat ovat kaiken a ja o. Kun liikkuu, nukkuu riittävästi ja syö terveellisesti ja monipuolisesti, välttyy sairauksilta ja elää ainakin 105-vuotiaaksi. Näin vakuuttavat terveydenhuollon ammattilaiset, lisäravinnemyyjät, Mia Nuutila Activia-mainoksissa, ja joogaan hurahtanut työkaveri.

Flunssaa ei kannata valittaa koskaan missään, ellei toivo saavansa myötätunnon sijaan ylemmyydentuntoisia "ai, mä olen ollut viimeksi kipeänä vuonna 2008" -kommentteja, tai neuvoja flunssan ehkäisyyn. Molemmat ovat yhtä pahoja, koska molemmat lähtevät siitä oletuksesta, että sairastaminen on omissa käsissä. Ihminen tekee jotain oikein, jos hän ei koskaan sairasta.

"Oletko kokeillut sarvikuonokannua?" Kyllä, flunssaisena huuhtelen röörit kahdesti päivässä. Ei auta.

"No entäs hunaja ja sitruunatee? Vaari vannoi aina kuuman mustaherukkamehun voimaan!" Tykkään juoda kuumia juomia, hunaja on lempimakeutusaineeni ja c-vitamiinia syön purkista ja omenoiden muodossa näin syksyisin päivittäin.

"D-vitamiinisuositukset ovat muuten todella alhaiset!" Tiedän, ja siksi popsinkin 2-3-kertaisen annoksen joka päivä. Tiedän myös yliannostuksen riskit, joten 100 mikrogramman syöminen tuntuu liioittelulta.

 "Olen kuullut, että raaka valkosipuli voisi auttaa!" Valkosipuli on hyvää, mutta olen asiakaspalvelutyössä, en vampyyrintappaja. Kapselit voit työntää sanonko minne.

"Liikunta ja ulkona reippailu tappaa pöpöt!" Liikkuisin ulkona, jos nuhaltani voisin. En halua kuolla 30-vuotiaana sydänlihastulehdukseen.

"Reikihoito/enkelihoito/vyöhyketerapia/akupunktio, se auttaa takuulla!" Oi katso, se on taivaalla lentävä spagettihirviö!

Taivaalla lentävä spagettihirviö


Todellisuudessa, kaikki me sairastamme joskus. Toiset vain selviävät siitä hieman helpommin kuin toiset. Virukset, bakteerit ja muut pöpöt hyökkäävät kimppuumme jatkuvasti joka suunnalta. Onnekkaimmat selviävät yhden päivän pöhnäisellä ololla, huono-onniset sairastavat 3 viikkoa putkeen. Jos omat vanhempasi eivät koskaan sairastaneet flunssaa, on todennäköistä, että sinäkin selviät hyvin vähäisillä hengitystieinfektioilla. Jos vanhempasi ovat valinneet kumppaninsa väärin, ja immuunipuolustustekijöitä koodaavat geenit sattuvat olemaan samankaltaisia, on todennäköistä, että sairastat flunssaa kuten me tuhannet ja miljoonat muut epäonnekkaat.

Minäkin olin vuosien 2009-2010 välillä jopa 1,5 vuotta putkeen terveenä. En pidä sitä mitenkään omana erinomaisuutenani, vaan olin silloin raskaana/vastasyntyneen äiti, joka vältteli hysteerisesti ihmiskontakteja sikainfluenssan pelossa. Sen jälkeen, kun esikoinen oppi konttaamaan, olenkin ollut sairaana vähintään 5 kertaa vuodessa. Hengitystieinfektiot muuten vähenivät radikaalisti noina vuosina, kun ihmiset peloteltiin pesemään käsiään. Taaperon käsien pesu riittävän usein on aika hankalaa. Samoin nenäliinan käytön opettaminen. Kun räkänokkainen lapsi tulee antamaan sinulle pusua, hymyiletkö iloisena ja otat pusun vastaan (vaikka ehkä viekkaasti päätä kääntäen poskelle) vai sanotko: "Kulta, tässä sinulle hengityssuoja."


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Creative Commons -lisenssi
Tämän teos teoksen käyttöoikeutta koskee Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen 3.0 Muokkaamaton -lisenssi.